Grupa Edukatorow Seksualnych "Ponton" - edukacja seksualna, porady
Strona Główna ][ Forum ][ Linki ][ Galeria ][ English ][ Rekomendacje ][ EdukatorzyWtorek, Wrzesień 07, 2010
O NAS
O NAS
CELE
WYDARZENIA
RAPORTY
WIEDZA
ARTYKUŁY
FAQ
SŁOWNIK
MULTIMEDIA
QUIZY
RECENZJE KSIĄŻEK
TELEFON ZAUFANIA
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
yaz
owulacja w 38/40 dni...
Krwawienie po stosunku
leki a bagaż
krwawienia
Najciekawsze Tematy
Pytanie(proszę o ... [104]
to może być ciąża? [81]
jestem w ciazy? !!!. [75]
Moge byc w ciazy?? [71]
Problem:/ [68]
Napisz do nas!
Nominacje
Gdzie jesteśmy?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
Grupa Edukatorow Seksualnych "Ponton" - edukacja seksualna, porady | Relacje - poradnictwo | Związki uczuciowe, przyjaźń
Autor obawa przed ślubem
zlekszadziwna
Użytkownik

Miejscowość: Polska
Data rejestracji: 23.02.09
Dodane dnia 08/02/2010
od ponad dwóch lat mam wspaniałego chłopaka, z którym już naprawdę wiele przeżyłam. To właśnie przy nim na nowo poczułam się bezpieczna i szczęśliwa. Mimo iż momentami ma luźne podejście do życia to jest naprawdę odpowiedzialnym człowiekiem i wiem że w każdej sytuacji mogę mu zaufać. nawet teraz mimo iż mam 20 lat to nie obawiałabym się zajść w ciąże bo wiem że on będzie zawsze ze mną. Wiem że go bardzo kocham i chyba już nikogo lepszego w życiu nie mogłam spotkać, chociaż momentami boję się, że będzie przeze mnie nieszczęśliwy. Gdy mu kiedyś to powiedziałam to stwierdził że większego szczęścia w życiu spotkać nie mógł. a problem polega na tym że mój chłopak od jakiegoś czasu zaczął mówić o ślubie w przyszłym roku. Nie powiem bo na początku bardzo się ucieszyłam, ale przeraża mnie całe to przygotowywanie, a zwłaszcza wesele. Więc zastawiam się co mam teraz zrobić poczekać, zgodzić się czy może jeszcze trochę poczekać, albo w ogóle odpuścić sobie wesele? ale sama czekałam tak długo na to żebyśmy w końcu byli na zawsze razem a teraz jakbym się wystraszyła. Już sama nie wiem co mam zrobić.
Pozdrawiam. z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez Ania K dnia 08/02/2010
Autor RE: obawa
Ania K
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 20.06.08
Dodane dnia 08/02/2010
zlekszadziwna,

nikt nie powie ci, co powinnaś zrobić. Ale może pomogą ci odpowiedzi udzielone na te pytania:

czy boisz się ślubu, bo oznacza nierozerwalny związek, czy może czujesz niechęć do formalnej strony organizowania przyjęcia, załatwiania spraw urzędowych, tworzenia listy gości?

czy dopuszczacie możliwość spędzania przyszłości wyłącznie jako małżeństwo, czy może jesteście w skłonni odłożyć w czasie formalizowanie związku i żyć po prostu jako para? Przecież nikt poza wami nie może decydować o tym, czy wasz związek musi mieć formalny charakter.

czy nie myśleliście o tym, by wcześniej lepiej się poznać, np. zamieszkać razem? Może to dobry pomysł na start w dorosłość?

czy w ogóle rozmawialiście o waszej wizji związku? O waszych oczekiwaniach odnośnie terminu ślubu (np. po maturze, po spotkaniu tego/tej jedynej, zaraz po studiach, po 30 urodzinach, po całkowitym usamodzielnieniu finansowym?)?

Pozdrawiam

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
Autor RE: obawa przed ślubem
zlekszadziwna
Użytkownik

Miejscowość: Polska
Data rejestracji: 23.02.09
Dodane dnia 08/02/2010
bardzo dużo rozmawiamy o przyszłości o naszych planach, to właśnie dla niego zrezygnowałam z czegoś co było dla mnie bardzo ważne. małżeństwa się nie boję bo nie wyobrażam sobie nawet zamieszkania bez ślubu.
Autor RE: obawa przed ślubem
Ania K
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 20.06.08
Dodane dnia 08/02/2010
zlekszadziwna,

pozostaje jedynie rozważanie, czy na pewno już teraz chcecie sformalizować związek - porozmawiajcie o tym. Nie ma sensu wstydliwie czekać i spodziewać się pierścionka zaręczynowego, a potem wpadać w panikę, że będzie ślub. Czasy, gdy kobieta czekała biernie na krok mężczyzny już minęły - teraz oboje partnerzy powinni mieć wpływ na ich wspólną przyszłość.

Natomiast to oczywiste, że wiele osób w obliczu tak poważnego zobowiązania zastanawia się, rozważa, analizuje, czy to dobry krok. Nie zarzucaj sobie, że tylko ciebie to dotyczy.

Pozdrawiam

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
Copyright © 2006
3397757 Unikalnych wizyt; System CMS Php Fusion