| Autor |
Pytanie(proszę o odp) |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 21.01.08 |
|
Mam pewne wątpliwości,mianowicie po wytrysk mojego chłopaka do ktorego doprowadziłam ręką,poszliśmy umyć ręce ,on natomiast tylko ciepłą wodą.Póżniej,po okło 20 minutach pieścił mnie metodą"palcówki".Czy istnieje jakaś możliwość ze te plemniki z jego reki nie zginęły i przeniosły się do mnie?
Jeszcze jedno pytanie to czy jest pewność ze sperma nie przesiąknie przez dwie warsty bielizny? |
|
| Autor |
RE: Pytanie(proszę o odp) |
Anka
Super Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 05.07.06 |
|
Droga pii,
po umyciu rąk ciepłą wodą na dłoniach nie było żywych plemników. Plemniki nie przepłyną przez dwie warstwy bielizny, ani nawet przez jedną.
Pozdrawiam
Anka - edukatorka seksualna grupy Ponton
Od 24 sierpnia do 1 września nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny. |
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
|
Dziękuje bardzo!Mm jeszcze pytanie po jakim czasie w temperaturze pokojowej może wyschnąć odrobina spermy/wydzieliny z członka na dłoni |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Niestety tego nie wiem jak szybko sperma wysycha, chodzi o to aby dłoń czy inne miejsce gdzie była sperma było suche 
Na powietrzu plemniki są w stanie przeżyć od 0,5 do 4 godzin. W ciele kobiety nawet 5-7 dni. Gdy sperma lub preejakulat wyschnie, nie ma w nim żywych plemników.
Pozdrawiam
Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny. |
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
|
Aniu(jeśli moge tak się zwrócić) czy uważasz ze bliskośc ciał(ale w bieliźnie) czasem zakończona wytrskiem jest bezpieczną metodą kontaktu?Mam na myśli fakt ze chcemy poczekac z seksem gdyz moj wiek(17 lat) nie jest odpowiedni na to a obawa wpadki jest ogromna,chcemy jednak zastapić to jakąś inną w pełni bezpieczną metodą bliskości fizycznej... |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Droga pii,
jeśli będziecie się przytulać czy dotykać mając na sobie bieliznę, nie ma ryzyka, nawet jeśli chłopak dotknie twoich genitaliów członkiem przez majtki.
Możecie się pieścić rękoma czy też oralnie, takie kontakty są bezpieczne.
Uważajcie na niebezpieczne sytuacje w czasie pieszczot:
- chłopak dotyka nagim członkiem wejścia do pochwy (preejakulat może znajdować się na członku i dostać do pochwy)
- po pieszczotach ręką i wytrysku nasienie znalazło się na dłoni jednego z partnerów i zostało przeniesione do pochwy lub w jej okolice (nasienie zaschnięte nie jest groźne)
- wytrysk miał miejsce bezpośrednio na genitalia partnerki (minimalne ryzyko jest także, gdy miała na sobie skąpe, wycięte majtki /np. stringi/ bo majtki mogą się łatwo przesunąć, eksponując wejście do pochwy na nasienie z wytrysku)
- nie da się wykluczyć ryzyka przy seksie oralnym zakończonym w ustach partnerki wytryskiem jeśli w krótkim czasie następują pocałunki i partner pieści dziewczynę ustami.
Poczytajcie na naszej stronie o antykoncepcji. Na przyszłość, gdybycie się kiedyś zdecydowali rozpocząć współżycie: prezerwatywa + awaryjna pigułka "po stosunku" w szufladzie jest dobrą metodą a pigułki antykoncepcyjne przyjmowane regularnie dają 99,8% skuteczności.
Pozdrawiam
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
ok,dziękuję bardzo Mam jeszcze pytanie:1. dlaczego woda(2.czy tylko ciepła?) zabija plemniki jeśli może mieć tą samą temperaturę co w pochwie?3.I czy plemniki moga sie przenosić np na wilgotnym ręczniku,jeśłi chłopak sie wytarł a potem ja wytarłabym się tym samym? |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Plemniki nie są w stanie przeżyć w niesprzyjających warunkach. Każda woda z kranu ma nieco inną temperaturę a poza tym zawiera chemikalia, jak chlor. Druga sprawa, że pod wodą i pod wpływem pocierania dłonią o dłoń sperma po prostu fizycznie spływa z rąk. Dodanie do tego mydła tym bardziej "wykańcza" plemniki, ale umycie dłoni wodą wystarczy.
Gdy chłopak się wycierał w ręcznik, nasienie wsiąkło w materiał i nie ma obawy, że przeniesie się na ciebie. Plemniki nie są w stanie przeżyć zbyt długo w niesprzyjającym środowisku. Wyobrażam sobie teoretyczne ryzyko, gdyby facet miał pełen wytrysk na ręcznik i ty dosłownie dotknęłabyś swoich genitaliów w tym miejscu gdzie jest wilgotna jesczze sperma, która nie zdążyła wsiąknąć.
Pozdrawiam
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
Dziękuje bardzo za odpowiedzi,rozwiały one wiele moich wątpliwości i bardzo mi pomogły Chciałabym również wiedzieć gdzie jest najczulszy punkt i jak można pieścić penisa(przepraszam jeśli to pytanie nie jest tu odpowiednie) |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Podczas gdy u kobiet tzw. strefy erogenne zajmują 15% ciała, u facetów tylko 3%, są to głównie usta, kark, kręgosłup, moszna i członek. Najłatwiej (i najprzyjemniej) jest dowiedzieć się gdzie partner lubi być dotykany, próbując i rozmawiając o tym, co jest przyjemne a co nie. Każdy facet lubi inną formę pieszczot członka i twój partner może ci powiedzieć lub pokazać co jest dla niego najlepsze. Jedni lubią delikatne dotykanie żołędzi, inni ściskanie członka całą dłonią i poruszanie nią połączone ze zsuwaniem napletka, inni lubią masaż jąder a jeszcze inni uwielbiają pieszczoty oralne (tu też są różne warianty, idź za swoją intuicją a zobaczysz na co facet reaguje mocniej a na co mniej).
Pozdrawiam
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
Przeprszam z góry ze zadaje az tyle pytań ale w sumie to jedyne (rzetelne) źródło z ktorego moge sie czegos dowiedziec Chcialabym sie dowiedziec czy lekki ból brzucha jest objawem ciąży i czy jest jakiekolwiek rzyzyko ze plemniki nie umierą po kontakcie z wodą |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Umycie rąk wodą sprawia, że nie ma na nich żywych plemników. Wczesna ciąża nie daje jednoznacznych objawów i jedynym wyjściem jest zrobić test ciążowy.
Pozdrawiam
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
|
Czy jesli chłopak dotnkie swoją ręką nasady penisa, to moze tam sie znajdowac preejakulat?Czy niebezpieczne jest jeśli potem będzie pieścil mnie "palcówką"? |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Droga pii,
preejakulat wydziela się przez cewkę moczową, której otwór jest na czubku członka, w żołędzi.
Jeśli facet dotknie tylko nasady penisa (tuż przy brzuchu), na której wcześniej nie znalazło się w jakiś sposób nasienie (np. był wytrysk i podczas pieszczot nasienie czy preejakulat został rozprowadzony po członku), to nie ma ryzyka, że płyn znajdzie się na dłoni. i zostanie przeniesiony na twoje genitalia.
Pamiętaj też, że ryzykowne jest tylko przeniesienie preejakulatu lub spermy, która jest jeszcze wilgotna.
Pozdrawiam
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
Czy jest jakiś posób by zmienić smak spermy?Mam pewien problem,gdyz kiedy mój chłopak ma wytrysk w moich ustach robi mi się bardzo niedobrze...czy mozna cos na to poradzić?
|
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Droga pii,
sperma zdrowego mężczyzny może mieć różny zapach. Poza tym dieta, używki, leki mogą wpływać na zapach i smak nasienia. Odstawienie papierosów i ograniczenie spożycia alkoholu może pomóc, ale wpływanie na zmiane smaku spermy to kwestia prób i błędów. porozmawiaj z partnerem o swoich odczuciach, zasugeruj mu zmiany w diecie (dużo owoców i warzyw na przykład) - na pewno mu to nie zaszkodzi, a może troche pomóc. Może sie jednak tak zdarzyć, że nic się nie da zrobić i wtedy musicie wspólnie wymyślić jakieś rozwiązanie - np. będziesz go pieścić w zapachowej prezerwatywie lub zrezygnujecie z seksu oralnego z wytryskiem w ustach (możesz np. pod koniec pieścić go tylko dłonią). Seks ma być przyjemny dla obojga i zamiast milczec i się "poświęcać" lepiej wypracowac wspólnie kompromis.
Pozdrawiam
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
Czy jeśli ssałam członka mojego chłopaka ale nie nastąpił wytrysk,później natąpiły by pocałunki między nami a po tym on dokonał by pettingu na mnie to czy istnieje jakies ryzyko?Z góry dziękuje za odpowiedź |
|
| Autor |
Ole
Super Administrator

Miejscowość:
|
Witam
W opisanej przez ciebie sytuacji nie ma ryzyka zajścia w ciażę.
pozdrawiam serdecznie, Aleksandra
Edukatorka seksualna z Grupy Ponton
|
| Autor |
pii
Użytkownik
Miejscowość:
|
Mam dwa pytania:
1)czy jesli wystąpiła jakaś odrobinę ryzykowna sytuacja dwa dni przed okresem a potem dostałam okresu to znaczy ze te "zaużmy"plemniki z tamtego czasu mogły jakoś przetrwać ,czy to jest jakby nowy cykl?
2)Czy jeśli chłopak dostanie wytrysku a potem wytrze ręce w papier i dotknie mojej pochwy to jest ryzyko ze pozostały plemniki na jego palcach i sie do mnie przeniosły? |
|
| Autor |
Anka
Super Administrator

|
Droga Pii,
1. Jeśli nie prowadzisz regularnych i szczegółowych obserwacji objawów płodności (śluz, temperatura itp.) nie jesteś w stanie przewidzieć kiedy będą dni płodne i powinnaś zawsze się zabezpieczać. Wyliczanie kalendarzykiem nie wystarczy, to bardzo mało skuteczna metoda. Plemniki są w stanie przetrwać w ciele kobiety np. w jajowodach do 5-7 dni i nie giną z początkiem nowego cyklu (cykl miesiączkowy liczy się od 1. dnia okresu).
2. Jeśli chłopak wytrze palce i suchą dłonią ciebie dotknie to nie ma ryzyka.
Pozdrawiam
|