| Autor |
Moge byc w ciazy?? |
slodziuchnakasia
Użytkownik

Miejscowość: Krzyż Wielkopolski
Data rejestracji: 18.06.08 |
|
Pewnie znacie moja historie.. pisalam o niej z jakies nie cale tydzien temu... boje sie ze moge byc w ciazy.. czy sennosc oraz duza ilosc sluzu wydobywajacego sie z pochwy moga byc objawami ciazy?? nie wiem poprostu moze jestem przewrazliwiona albo cos.. dodam jeszcze ze czuje tak jakby bole chwilowe jajnikow... zawsze przed miesiaczka mam takie chwilowe bole... ale do okresu jeszcze tydzien... odp.. czekam z niecierpliwoscia..
slodziuchnakasia |
|
| Autor |
RE: Moge byc w ciazy?? |
Anka
Super Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 05.07.06 |
|
Witaj,
to zrozumiałe , że się denerwujesz, ale musisz wziąć pod uwagę fakty - nawet gdybyś zaszła w ciążę nie miałabyś już po kilku dniach jednoznacznych objawów, ciążowe objawy typu nudności pojawiają się dopiero ok 6 tygodnia ciąży. Stosowałaś globulki, więc masz duże szanse na uniknięcie ciąży. Musisz niestety cierpliwie zaczekać na okres a gdyby się nie pojawił zrobić test. Poproś chłopaka o wsparcie psychiczne, bo tego teraz potrzebujesz.
Pozdrawiam
Anka - edukatorka seksualna grupy Ponton
Od 24 sierpnia do 1 września nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny. |
|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
Miejscowość: koscian
Data rejestracji: 14.12.08 |
|
mam pytanie jesli miałam sperme na rekach a potem je wytarłam dokladnie w chusteczke i po jakies 20 min chcialam sprawdzic stan pochwy i przejechalam tam palcem to mogła bym zajsc w ciaze ??? okres powinnam dstac 23 , bola mnie piersi zauwazyłam na nich lekkie zyły i do tego jeden sutek jest siny a obwódka wokół niego wieksza niz w drugiej piersi . maiałam kłócie w jajnikach i tak jakby w macicy . moja temperatura w pochwie to 36 4 w dniach płodnych .czy po przez ssanie sutka moze on zrobic sie wiekszy obwódka tez ??? prosze odpowidajcie szczerze .. bardzo sie denerwuje  
kotek |
|
| Autor |
Ania K
Administrator

Data rejestracji: 20.06.08 |
|
kasiuniaaa,
jeżeli dokładnie osuszyłaś ręce i później dotykając się nie czułaś, że masz wilgotną spermę nadal na rękach, nie ma możliwości zajścia w ciążę.
Inne opisane przez Ciebie obawy to sprawa bardzo indywidualna. Każda kobieta inaczej przechodzi poprzez zmiany wywołane cyklem miesięcznym. Aby wiedzieć, co jest u Ciebie normalnym objawem powinnaś dokładnie obserwować swoje ciało i zmiany, jakie przechodzi.
Ssanie sutka może podrażnić delikatną śluzówkę i spowodować obrzęk i podrażnienie.
Pozdrawiam

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny. |
|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
nie rece nie były wilgotne ... ale strasznie sie boje nigdy nie mialam takich objawów przed okresem .;/;/;/;/ nie wiem co z tym zrobic moze spowodowane jest tym ze choruje na nerki , ale to juz od dawna a nie ialam jescze takich objawów . mialam jescze wzdecia przez 2 -3 dni i glowa mnie bolała i miałam dusznosci ale bralam tabletki przeciwbólowe i przechodziło . czy to napewno nie ciaza ???
kotek |
|
| Autor |
Ania K
Administrator

|
kasiuniaaa,
w opisanej sytuacji nie ma możliwości zajścia w ciążę, więc się nie denerwuj.
Zdenerwowanie może powodować, że wyolbrzymiasz pewne objawy i przypisujesz im zbyt dużą wagę, podczas gdy na nasz organizm wpływ ma wiele różnych czynników: dieta, choroby, samopoczucie itp.
Wbrew pozorom cykl miesięczny nie powoduje aż takich dużych i widocznych zmian, jakie mu przypisujesz. Jedynie niektóre kobiety źle się czują przed miesiączką (pms) - ale nie wszystkie mają takie objawy.
A wczesna ciąża poza zatrzymaniem miesiączki nie powoduje żadnych objawów.
Pozdrawiam

|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
czyli jezeli nasienie zaschnie to plemniki gina ?! i nie ma mozliwosci zajscia w ciaze ?
za kazdym razem jak mialam nasienie na rece dokladnie wycierałam chusteczka a jesli nawet nie to plemniki nie powinny przezyc na rece ???
kotek |
|
| Autor |
Ania K
Administrator

|
kasiuniaaa,
jest właśnie tak: dokładne wytarcie do sucha rąk lub ich umycie zabija plemniki i nie ma możliwości zajścia w ciążę poprzez dotykanie się tą ręką, na której kiedyś była sperma.
Pozdrawiam

|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
a kłocie w jajnikach imacicy moze byc spowdowane owulacja tak ?? i czy moze to trwac 3 dni ??
kotek |
|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
a kłocie w jajnikach imacicy moze byc spowdowane owulacja tak ?? i czy moze to trwac 3 dni ??
kotek |
|
| Autor |
Ania K
Administrator

|
kasiuniaaa,
podobno niektóre kobiety odczuwają lekki ból po lewej lub prawej stronie podbrzusza w okresie spodziewanej owulacji (trwa on około kilka godzin).
Jeżeli ból jest dokuczliwy i trwa kilka dni, zgłoś się do lekarza - to niepokojący objaw, który może świadczyć np. o jakimś stanie zapalnym.
Dokuczliwy ból macicy (dół podbrzusza, pomiędzy wyrostkami miednicy) może być spowodowany jej skurczami podczas miesiączki i tuż przed nią. Jeżeli jeszcze nie nadszedł czas spodziewanej miesiączki, to również nie jest normalny stan.
Być może jednak tylko wmawiasz sobie takie objawy, a tak naprawdę wszystko jest w porządku. Być może opisywany ból ma źródło np. w układzie pokarmowym i źle odczytujesz jego pochodzenie?
Pozdrawiam

|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
bardzo mozliwe byłam u lekarza i stwierdizl u mnie lekka grzybice pochwy . moze to dlatego ?
kotek |
|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
tzn własnie bol taki mialam 2 dni temu . raz z jednej strony a raz z drugiej ale wiecej z lewej i utrzymywal sie przez ok 4 godziny ale byl przerywany ..a wczoraj tez mialam takie lekkie kłocie moze trwal ze 2 sekundy al było w okolicach macicy
kotek |
|
| Autor |
Paulina W
Administrator

Data rejestracji: 28.02.08 |
|
kasiuniaaa,
grzybica nie ma nic wspolnego z jajnikami i nie może powodować kłucia. Jeżeli byłaś u lekarza, trzeba było się go spytać o powód bólu. My niestety nie możemy Ci pomóc.
Pozdrawiam
Paulina - edukatorka seksualna grupy Ponton
|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
aa jezeli teraz pwinnam miec dni niepłodne aa badal mam uczucie lekkiej mokroscie aaa sluz zmienil sie w nie ciagnacy sie bardziej gesty ale nadal jest troche wodnisty to mam te dni nieplodne czy jescze nie ??
kotek |
|
| Autor |
Ania K
Administrator

|
kasiuniaaa,
z kobiecej pochwy cały czas wydobywa się śluz. M.in. oczyszcza on pochwę i zapewnia jej właściwą florę bakteryjną.
Natomiast ten, który zmienia się wraz ze zmianą dnia cyklu nie jest widoczny na Twojej bieliźnie - należałoby pobrać go z szyjki macicy - najlepiej codziennie rano o tej samej godzinie - tylko w ten sposób można dokonać obserwacji i ustalenia fazy cyklu. Aby się tego nauczyć, trzeba conajmniej kilka miesięcy prowadzić takie obserwacje.
Pozdrawiam

|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
dziekuje  teraz jestem spokojniejsza
kotek |
|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
na okolo brodawek mam ciemniejsza otoczka ;/;/ czytałam ze cos takiego moze wystapic w czasie ciaz , czy moga byc jeszcze inne przyczyny ??
kotek |
|
| Autor |
Ania K
Administrator

|
kasiuniaaa,
u dorosłych kobiet otoczka brodawki jest ciemna, a ciemnieje w okresie dojrzewania. Biust może rosnąć i zmieniać się nawet po 20 roku życia, kiedy inne zmiany związane z dojrzewaniem już zaszły.
Pozdrawiam

|
| Autor |
kasiuniaaa
Użytkownik
|
ale ona nie jest ciemna .... tylko wokół niej zrobił sie taki ciemnijejsze zaokraglenie .. a cała jest normalnego koloru
kotek |
|