Grupa Edukatorow Seksualnych "Ponton" - edukacja seksualna, porady
Strona Główna ][ Forum ][ Linki ][ Galeria ][ English ][ Rekomendacje ][ EdukatorzyWtorek, Wrzesień 07, 2010
O NAS
O NAS
CELE
WYDARZENIA
RAPORTY
WIEDZA
ARTYKUŁY
FAQ
SŁOWNIK
MULTIMEDIA
QUIZY
RECENZJE KSIĄŻEK
TELEFON ZAUFANIA
Wątki na Forum
Najnowsze Tematy
yaz
owulacja w 38/40 dni...
Krwawienie po stosunku
leki a bagaż
krwawienia
Najciekawsze Tematy
Pytanie(proszę o ... [104]
to może być ciąża? [81]
jestem w ciazy? !!!. [75]
Moge byc w ciazy?? [71]
Problem:/ [68]
Napisz do nas!
Nominacje
Gdzie jesteśmy?
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
Grupa Edukatorow Seksualnych "Ponton" - edukacja seksualna, porady | Choroby przenoszone drogą płciową i infekcje układu płciowego - poradnictwo | Infekcje układu płciowego. Choroby przenoszone drogą płciową
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor choroba weneryczna
lakier
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 04.12.09
Dodane dnia 08/12/2009
jak partner jest zdrowy i ja jestem zdrowa, i jestem jego pierwszą partnerką seksualną a on moim pierwszym, ale używamy prezerwatyw, to nie ma ryzyka zakażenia się chorobą weneryczną?
pozdrawiam
Autor RE: choroba weneryczna
Paulina W
Administrator

Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 28.02.08
Dodane dnia 08/12/2009
lakier,

otrzymałaś już odpowiedź na to pytanie w innym wątku.

Pozdrawiam

Paulina - edukatorka seksualna grupy Ponton

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Data rejestracji: 21.01.08
Dodane dnia 26/02/2010
mam pytanie czy w sytuacji w ktorej kobieta ma na sobie majtki i grube rajstopy a mezczyzna bokserki i spodenki istnieje mozliwosc zarazenia sie choroba weneryczna?dostalam raz odpowiedz ze tak a potem ze tylko grzybica...jak mam to rozumiec??czy w takim kontakcie mozna zarazic sie tylko grzybica??
drugie pytanie:jak przenoszone sa wirusy z chorob wenerycznych,czy jesli np.bym dotknela zarazonej spermy potem umyla rece woda z mydlem a potem dotknela siebie to czy w taki sposob sa one przekazywane?
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 26/02/2010
czy do tych chorob przenoszonych przez skore zalicza sie kila czy inne tak powazne choroby czy tylko te łatwo uleczalne?
Paulina W
Administrator

Data rejestracji: 28.02.08
Dodane dnia 26/02/2010
pii,

naprawdę wystarczy zajrzeć: http://www.ponton.org.pl/articles.php?cat_id=6. W FAQ też znajdziesz sporo na ten temat.

Pozdrawiam

Paulina - edukatorka seksualna grupy Ponton

Porada wolontariuszy Pontonu nie zastąpi porady lekarza bądź innego specjalisty. Edukatorzy Pontonu nie mają wykształcenia medycznego, a ich porady mają jedynie charakter informacyjny.
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 28/02/2010
czy wirusy zawarte w preelakujacie sa w stanie przejsc przez suchą,popękaną skórę na rękach??bo nie wiem co dokladniej oznacza rana??czy taka z ktorej nie cieknie krew to już zagojona i jest juz wtedy organizm bezpieczny ze nie przejda wirusy??
Ania K
Administrator

Data rejestracji: 20.06.08
Dodane dnia 28/02/2010
pii,

popękana skóra to też rana. Gojące się rany (czyli przykryte skrzepłą krwią) również mogą być drogą dostępu wirusów do krwiobiegu, choć najbardziej ryzykowne są świeże otwarte rany.

Ponieważ kwestia ta bardzo cię niepokoi, powinniście podjąć pewne środki bezpieczeństwa:
a) zbadać się i określić źródło niebezpieczeństwa (czyli rodzaj choroby) lub wykluczyć je całkowicie
b) w razie sierdzenia konkretnej choroby zasięgnąć od lekarza porady, jak minimalizować ryzyko zakażenia do czasu wyleczenia lub, w przypadku choroby nieuleczalnej, prowadzić bezpieczny tryb życia.

Pozdrawiam

Edytowane przez Ania K dnia 28/02/2010
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 28/02/2010
ja sie juz testowalam na obecnosc wirusa i wynik byl negatywny,bylo to okolo 4 miesiace po jakimkolwiek kontakcie z ostatnim partnerem..chodzi mi tylko o to ze zima mam bardzo sucha skore na rękach,i czesto mi schodzi pierwsza warstwa skory albo mam tzw.popekane rece takie jak czesto sa zima...ostatnio piescilam partnera ręka i tylko sie zastanawiam czy mam sie obawiac ze ten preelakujat mogl zawierac wirus i przejsc na mnie..ale gdyby naprawde tak bylo ze nawet sucha skora jest niebezpieczna i uznana za rane to przeciez moglibysmy sie zakazac niewiarygodnie latwo,nawet przez dotkniecie deski sedesowej...
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 28/02/2010
czy jesli tuz po tym umylam rece woda z mydlem to jakos to pomaga?
Ania K
Administrator

Dodane dnia 28/02/2010
pii,

aby pozbyć się wszelkich wątpliwości, twój partner też musi wykonać badania - inaczej fakt, że twój wynik był negatywny nie ma żadnego znaczenia.

Poza tym, można snuć 1000 domysłów na sposób zakażenia wszystkimi chorobami świata - tylko badanie wskaże, z jakim ewentualnie ryzykiem masz do czynienia.

Musisz też zauważyć, że czym innym jest sucha otarta skóra, a czym innym pęknięcia skóry (nie naskórka! To dwie różne rzeczy) - nie ma sensu popadać w paranoję.

Pozdrawiam

pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 03/03/2010
dziękuje za odpowiedź...sprobuje namowic partnera na badania i bede tego wymagac zanim dojdzie u nas do dalszego kontaktu niz wzjemna masturbacja.(ja po ostatnich badaniach mialam tylko kontakt reka-czlonek)
Chcialabym jeszcze sie dopytac czy wirus hiv przechodzi tylko przez krew?czyli jesli rece beda mialy drobne uszkodzenia,obtarcia,pecherzyk ale nie takie z krwia to jest to bezpieczne??
Ania K
Administrator

Dodane dnia 03/03/2010
pii,

wirus hiv przedostaje się do organizmu przez krew (otwarte rany, transfuzja, zastrzyk) lub błony śluzowe (w odbycie, pochwie, jamie ustnej). Otarcia naskórka to nie rany.

Pozdrawiam

pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 03/03/2010
dziekuje bardzo,pozdrawiam
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07/03/2010
chcialabym sie jeszcze o cos zapytac...do tej pory wszedzie czytalam i bylo mowione ze okienko serologiczne jest do 3 miesiecy co w takim przypadku oznacza (6miesiecy) w informacji ktora przeczytalam u was?jesli zbadalam sie 4 miesiace po kontaktach to nadal jest mozliwosc ze test zle wykazal??
w jakim przpadku pocalunek jest ryzykowny,czy jesli poprostu po mocnym ssaniu ust i mocnych pocalunkach pojawi sie krwisty slad na wardze ust(zagoil sie nastepnego dnia) ale krew nie bedzie ciekla to tez jest ryzyko zakazenia?
Ania K
Administrator

Dodane dnia 07/03/2010
pii,

gdybyś zajrzała do źródła danych znalazłabyś tam informację, że długość okienka zależy od odczynników stosowanych przez dane laboratorium,

O szczegóły najlepiej pytać lekarzy i pracowników laboratoriów.

przed wykonaniem badania lekarze ustalają, kiedy nastąpił ryzykowny kontakt i czy konkretne badanie można już wykonać, czy może trzeba jeszcze poczekać.

Pozdrawiam

Edytowane przez Ania K dnia 07/03/2010
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07/03/2010
rozmawialam z lekarzem przed badaniem i pytal o to kiedy nastapil kontakt wiec jesli wykonal to badanie po wywiadzie tzn ze czas byl wlasciwy??poprosze o odpowiedz na to pytanie:w jakim przpadku pocalunek jest ryzykowny,czy jesli poprostu po mocnym ssaniu ust i mocnych pocalunkach pojawi sie krwisty slad na wardze ust(zagoil sie nastepnego dnia) ale krew nie bedzie ciekla to tez jest ryzyko zakazenia?
Ania K
Administrator

Dodane dnia 07/03/2010
pii,

powinnaś zaufać lekarzowi - jeżeli przeprowadził wywiad i wykonał badanie, z pewnością wiedział, co robi i badanie jest wykonane prawidłowo.

Zakażenie chorobami, których wirusy lub bakterie przenoszone są przez krew i wydzieliny z narządów płciowych podczas pocałunku jest prawdopodobne, ale mało ryzykowne, bo oznaczałoby, że obie całujące się osoby musiałyby mieć rany w jamie ustnej.

Niemniej to trochę dziwne, że wiedząc o ryzyku zakażenia nadal decydujesz się na kontakty seksualne z partnerem, który nie wykonał jeszcze badań (bo o ile rozumiem, tylko ty wykonałaś badania) - nawet to, że twoje wyniki wyjdą negatywnie nie oznacza, że twój partner jest zdrowy.

Pozdrawiam

pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07/03/2010
nie decyduje sie na kontakty seksualne tylko na pocalunki,jedyne co robimy to wzajemna masturbacja ktora nie jest z tego co wiem ryzykowna gdyz na moich rekach nie ma juz zadnych ran,a dokąd on nie wykona badan nie posune sie dalej,rozmawialam z nim i zamierzamy dac sobie wiecej czasu na rozmowy i zafanie dopoki do czegokolwiek dojdzie...
pii
Użytkownik

Miejscowość:
Dodane dnia 07/03/2010
czy jakby maly krwiak na ustach wywoloany poprsotu ssaniem ust ale z ktorego nie leciala krew to tez "ryzykowna rana w ustach"...?
Ania K
Administrator

Dodane dnia 07/03/2010
pii,

Zakażenie chorobami, których wirusy lub bakterie przenoszone są przez krew i wydzieliny z narządów płciowych, podczas pocałunku jest prawdopodobne, ale mało ryzykowne, bo oznaczałoby, że obie całujące się osoby musiałyby mieć rany w jamie ustnej.

Jakbyś nie opisała swojej jamy ustnej oraz jamy ustnej partnera, my ani nikt inny nie odpowie, czy mieliście rany w ustach i czy w związku z tym istnieje ryzyko - to musicie ocenić sami.

Pozdrawiam

Edytowane przez Ania K dnia 07/03/2010
Strona 1 z 2 1 2 >
Copyright © 2006
3397789 Unikalnych wizyt; System CMS Php Fusion